Poslovni sektor u promociji transparentnosti

9f4e9b6e-cf89-4efd-9b00-9ebea31fad57

U poslovnom sektoru globalno, transparentnost i odgovornost su takođe prepoznate kao ključne vrijednosti kojima se demonstrira društvena odgovornost preduzeća. Prema relevantnim izvorima, upravo su neprofitne organizacije bile prvi “biznisi” koji su započeli pričati o transparentnosti, etičnosti i odgovornosti u poslovanju. Posljednjih godina, većina poslovnih (profitnih) preduzeća se okreću društvenoj odgovornosti u svom poslovanju.  Socijalna preduzeća, javna preduzeća, zadruge i kompanije vođene misijom imaju etičnost i transparentnost u fokusu.  Ona utiče pozitivno na radnike preduzeća, na potrošače, na investitore, ali i na cijelo društvo i Planetu Zemlju. Kompanije u Bosni i Hercegovini nisu ništa drugačije.  

Veliki je broj primjera koji dokazuju da poslovni sektor želi pomoći razvoju društva i pokazati svoje društveno korisno djelovanje kroz direktno ulaganje u projekte za dobrobit zajednice ili putem partnerskih organizacija i pojedinaca iz civilnog sektora. Početkom 2023. Filantropski forum je proveo istraživanje sa kompanijama u BiH i ovo su neke od najvažnijih preporuka korporativnog sektora za bolju saradnju i jačanje međusobnog povjerenja između poslovnog i civilnog sektora.  

Više o njihovom radu možete pogledati OVDJE

Ova internet stranica pokrenuta je zahvaljujući podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Za sadržaj stranice isključivo je odgovoran njen uređivač i ona ne odražava nužno stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Copyright © 2023 all rights reserved
Fondacija tuzlanske zajednice Pozorišna 13, 75000 Tuzla · Tel: 035 362 830/831 · Email: standardi-to@fondacijatz.org