Organizacije civilnog društva za veće povjerenje u rad civilnog sektora u BiH

Organizacije civilnog društva su u Evropi već prepoznate i kao stub demokratije, te ključni akter za prevazilaženje mnogih izazova današnjice. Značaj civilnog sektora i organizacija civilnog društva u našoj državi je također velika, što se lako može dokazati kroz mnogobrojne primjere društveno korisnih inicijativa i projekata koji se dešavaju svakodnevno, u svakom kutku Bosne i Hercegovine. Svojim zalaganjem u oblastima socijalnog zbrinjavanja ranjivih kategorija stanovništva u postratnom periodu nakon 1995. godine, ali i svakoj drugoj kriznoj situaciji, poput poplava u 2014. godini, periodu pandemije tokom 2020. i 2021., udruženja i fondacije iz Bosne i Hercegovine su pokazale koliko su uključene u razvoj i demokratizaciju našeg društva. Čitav je niz sjajnih inicijativa i projekata koje su pokrenule i vodile organizacije civilnog društva od 1995. godine do danas i teško da ih možemo nabrojati u jednom video prilogu, TV emisiji ili dokumentu. Primjera je mnogo, a rijetko se o njima govori izvan kriznih situacija. Ponekad se čini da pozitivne priče iz civilnog sektora nemaju dugoročan efekat i odjek u javnosti.

Zašto je to tako i zašto se organizacije civilnog društva u BiH stalno bore za veće povjerenje i reputaciju? Zašto ih ne prepoznaje javni i poslovni sektor kao ravnopravnog partnera?

Na ova i slična pitanja pokušali smo odgovoriti upravo kroz ovu inicijativu za veću transparentnost organizacija civilnog društva kroz USAID-ov program Snaga lokalnog i projekat Naša zajednica je naša odgovornost, Fondacije tuzlanske zajednice.

Aktivisti i aktivistkinje koji pokreću zajednice, koji traže da se poštuju ljudska prava, štite prirodne resurse, pružaju podršku najugroženijem stanovništvu, pokreću inicijative i pozivaju na dobročinstvo, volonterske i humanitarne akcije, često ostaju u sjeni velikog broja negativnih vijesti u medijima i na društvenim mrežama.

Pratite nas

Ova internet stranica pokrenuta je zahvaljujući podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Za sadržaj stranice isključivo je odgovoran njen uređivač i ona ne odražava nužno stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Copyright © 2023 all rights reserved
Fondacija tuzlanske zajednice Pozorišna 13, 75000 Tuzla · Tel: 035 362 830/831 · Email: standardi-to@fondacijatz.org